BLOG (6)

En AI-strategi för Sverige

Att använda AI är nödvändigt för att lösa viktiga samhällsutmaningar, förbli konkurrenskraftig och i allmänhet bevara och utveckla ett demokratiskt samhälle med hög livskvalitet. Målet med En AI-strategi för Sverige är därför att utveckla Sveriges förmåga att dra stor nytta av potentialen i AI.

Liksom många andra länder står Sverige inför akuta stora utmaningar som klimatförändringar, ökande energiefterfrågan, en åldrande befolkning och hot mot vår demokrati och säkerhet. Enbart konsekvenserna av demografin gör användningen av AI och modern teknik till en nödvändighet, eftersom välfärdssektorn annars skulle behöva en betydande del av den nyutexaminerade arbetskraften samtidigt som det finns gränser för skattehöjningar. Dagens lösningar är helt enkelt inte de lösningar som kommer att bygga samhällets framtid.

Inom den privata sektorn ser många företag snabbt ökande internationell konkurrens och tecken på en kommande dramatisk störning, ofta driven av nya möjligheter som möjliggörs av AI. För att bevara och stärka konkurrenskraften bör Sverige anta en politik som sporrar den privata sektorn och inte minst stora exportföretag att påskynda sina investeringar i AI.

Länder som tidigt har investerat mycket i AI-forskning och talang genom forskningsfokuserade strategier (t.ex. Kanada) står nu inför ett avgörande val att investera utöver forskning och experiment för att möjliggöra adoption eller släpa efter. Medan andra måste ändra sina strategier har Sverige å andra sidan en möjlighet att erkänna att fördelarna med AI kommer när tekniken tas i bruk i företag och organisationer, och implementera en adoptionsfokuserad strategi från början.

Sammanfattning

Sverige bör agera nu och tillämpa en djärv strategi som är anpassad till demokratiska värderingar, som stimulerar till betydande investeringar från företag och organisationer och som syftar till att generera och sprida fördelarna mellan sektorer och samhälle.

En AI-strategi för Sverige uppmuntrar därför Sverige att erkänna nödvändigheten av AI och tillämpa en helt adoptionscentrerad strategi som säkerställer ett betydande och brett värde över sektorer, bidrar till ett välmående demokratiskt samhälle, stärker vår nationella säkerhet och gör det möjligt för Sverige att ha en positiv global inverkan samtidigt som man navigerar potentiella risker.

Hjärtat i en sådan strategi borde vara ett djärvt ledarskap med fokus på värde, tvärsektoriellt samarbete och kollektiva investeringar, drivna av internationella relationer och starka föregångare inom både den privata och offentliga sektorn som modigt leder vägen.

En AI-strategi för Sverige har skrivits för att vägleda politiker, företagsledare, beslutsfattare, tjänstemän eller förändringsmakare med ambition och ansvar att leda och utveckla Sverige, det svenska ekosystemet eller enskilda organisationer och företag mot en positiv framtid genom en av de mest omvälvande tiderna i historien.

Denna första version av En AI-strategi för Sverige är avsedd att katalysera åtgärder från ledare i nationella och regionala regeringar, statliga myndigheter, företag och offentliga organisationer.

Det kan inte nog understrykas att Sveriges framgång med att ta till sig AI kräver breda och samlade åtgärder från en lång rad företag och organisationer. Det beror inte enbart på regeringen, även om regeringen spelar en viktig roll som en viktig möjliggörare.

Denna strategi har utvecklats av AI Sweden, det nationella centret för tillämpad AI med uppdraget att påskynda användningen av AI till gagn för vårt samhälle, vår konkurrenskraft och alla som bor i Sverige, med feedback och input från utvalda experter i Sverige, Kanada, USA och Singapore. Strategin är också inspirerad av strategierna från EU, Kanada, USA, Storbritannien, Tyskland och Singapore.

Benchmark och mätning

En AI-strategi för Sverige pekar på Sveriges möjlighet att använda AI för att lösa centrala samhälls- och affärsutmaningar till förmån för ett välmående samhälle präglat av demokratiska värderingar och hög livskvalitet.

Som framgår av visionen bör Sverige sträva mot att bli ett världsomspännande riktmärke för hur AI är inbäddat nationellt och genererar hållbart värde i hela företag och samhälle med en positiv inverkan globalt. Vad skulle utgöra ett sådant världsomspännande riktmärke som kan inspirera andra att följa?

Ytterst måste riktmärket visa att verkligt värde genereras i stort sett i hela samhället. Att bara mäta möjliggörande faktorer, storleken på investeringar eller framstegen inom vissa sektorer skulle inte vara tillräckligt.

Befintliga ramverk (till exempel Global AI-index ) är främst inriktade på möjliggörare för AI som talang, infrastruktur och innovation (forskning och utveckling) och till viss del investeringar. Dessa skulle kunna fungera som indikatorer för användning och adoption, men kommer inte att ge en helhetssyn.

För att följa upp Sveriges framsteg är därför ett ramverk som kombinerar befintliga väletablerade indikatorer och ytterligare indikatorer för att ytterligare mäta den faktiska användningen och värdeskapandet relevant. Det finns få etablerade mått för användning och värdeskapande och sådana indikatorer behöver utvecklas ytterligare.

Mer arbete krävs för att utveckla en pragmatisk och detaljerad ram av indikatorer, men följande högnivåstruktur med tre huvudpelare föreslås

Möjliggörare - status för nödvändiga förutsättningar för bred användning

Investeringar - investeringsnivån av olika slag

Användning och värdeskapande - kvantifiering av utplacerade lösningar och det uppskattade värdet

Tags: No tags

Comments are closed.